U veljači stopa nezaposlenosti porasla na 18,3 posto

Bez autora
Mar 21 2010

Nakon prošlotjednog razočaravajućeg podatka o skoku broja nezaposlenih iznad 317.000, sutra će Državni zavod za statistiku objaviti izvješće o stopi nezaposlenosti u veljači. U siječnju je iznosila 17,7 posto, a pet makroekonomista u anketi Hine procjenjuje, u prosjeku, da je u veljači stopa nezaposlenosti porasla na 18,3 posto, što bi bila njezina najviša razina od veljače 2006. godine. U srijedu će, pak, DZS objaviti podatke o industrijskoj proizvodnji u veljači, koji će pokazati stabilizira li se situacija u industriji. Naime, u siječnju je, po prvi puta nakon 15 mjeseci poniranja, industrijska proizvodnja na godišnjoj razini porasla, i to za 1,5 posto. No, radi se o desezoniranim podacima koji mogu osjetno odstupati od izvornih, kalendarski neprilagođenih podataka. Prema izvornim indeksima, proizvodnja je u siječnju stagnirala na godišnjoj razini.

U veljači stopa nezaposlenosti porasla na 18,3 postoNakon prošlotjednog razočaravajućeg podatka o skoku broja nezaposlenih iznad 317.000, sutra će Državni zavod za statistiku objaviti izvješće o stopi nezaposlenosti u veljači.

U siječnju je iznosila 17,7 posto, a pet makroekonomista u anketi Hine procjenjuje, u prosjeku, da je u veljači stopa nezaposlenosti porasla na 18,3 posto, što bi bila njezina najviša razina od veljače 2006. godine. U srijedu će, pak, DZS objaviti podatke o industrijskoj proizvodnji u veljači, koji će pokazati stabilizira li se situacija u industriji.

Naime, u siječnju je, po prvi puta nakon 15 mjeseci poniranja, industrijska proizvodnja na godišnjoj razini porasla, i to za 1,5 posto. No, radi se o desezoniranim podacima koji mogu osjetno odstupati od izvornih, kalendarski neprilagođenih podataka. Prema izvornim indeksima, proizvodnja je u siječnju stagnirala na godišnjoj razini.

Uz to, lani je u prva dva mjeseca, zbog redukcija plina, industrijska proizvodnja potonula po dvoznamenkastim stopama, pa je baza vrlo niska. U svakom slučaju, analitičari kažu da je industrijska proizvodnja vjerojatno dosegla dno i da će idućih mjeseci malo rasti, malo padati, dok bi od ljeta, kada se narudžbe iz inozemstva počnu povećavati, mogla stabilno rasti.

Procjene pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, kreću se od pada industrijske proizvodnje u veljači za 2,5 posto do rasta od 3 posto. U prosjeku, očekuju rast proizvodnje za 0,5 posto na godišnjoj razini.

U petak će DZS objaviti i drugu procjenu bruto domaćeg proizvoda u posljednjem tromjesečju prošle godine, koja može odstupati od prve, objavljene prije tri tjedna. Prema prvoj procjeni, u četvrtom lanjskom kvartalu BDP je pao za 4,4 posto na godišnjoj razini, dok je u cijeloj 2009. godini gospodarstvo oslabilo 5,8 posto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik